
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مازندران، چهارمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان با تعیین زمان برداشت و صادرات مرکبات و کیوی، رفع موانع گمرکی، صدور گواهی بهداشتی و کیفیت حمل و نقل، همچنین رفع موانع صادرات کالا به مقاصد خارجی با حضور مدیران اتاقهای بازرگانی و گمرکات سه استان مازندران، گیلان و گلستان و با دعوت از مریم جلیلیمقدم رئیس سازمان حفظ نباتات و همچنین عبداله مهاجر دارابی عضو هیأت رئیسه اتاق ایران و جواد مولاییقرا مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران برگزار شد.
تضمین سلامت مرکبات و کیوی با صدور گواهی بهداشتی در استانهای تولیدکننده
در این نشست، عبداله مهاجر دارابی عضو هیات رئیسه اتاق ایران با بیان اینکه صادرات مرکبات و کیوی را باید جدیتر و منطقیتر ببینیم به این دلیل که رقبای صادراتی داریم و از طرفی محصول ایران کیفیت بالاتری دارد و باید به پایداری در صادرات برسیم، اشارهای به ظرفیت تولید بیش از 2.5 میلیون تنی مرکبات و کیوی در مازندران داشت و آن را یک ظرفیت مهم اقتصادی عنوان کرد.
وی ادامه داد: اگر قند موجود در پرتقال و کیوی کامل شده باشد و صادر شود، صادرکننده و مصرفکننده سود میبرند و باید به سلامت مردم اهمیت بدهیم و کمک کنیم که کالای مرغوب ایرانی صادر شود.
این عضو هیات رئیسه اتاق ایران تاکید کرد که زمان برداشت و صادرات در زمان معینی باشد تا رقابت سالم شکل بگیرد و هم اینکه بازار ایران در خارج از کشور از رونق نیفتد.
مهاجر دارابی همچنین اعلام کرد: گواهی قرنطینه اگر در استانهای تولیدکننده صورت بگیرد، سلامت محصول تضمینشده است و مازندران مترصد این است که برای پایداری در تجارت مرکبات و کیوی ضرورت دارد که گواهی بهداشتی در استانهای تولیدکننده باشد.
زمان برداشت و صادرات کیوی و مرکبات یکسان باشد
علی تقیپور رئیس اتاق مازندران با اشاره به اینکه در 12 اقلام کشاورزی رتبه یک کشور را داریم و مجموعه جهاد کشاورزی مازندران با تلاش و فعالیت مستمر در کنترل بیماریها و آفات اقدامات خوبی را انجام داده است، اظهار کرد که به دنبال صادرات محصولات باکیفیت و عاری از آلودگی هستیم تا نام ایران در مقاصد تجاری بدرخشد.
وی با بیان اینکه حتی یک اشتباه کوچک در صادرات ممکن است به از دست دادن بازارهایی بینجامد که سالها برای آنها تلاش شده است، از رئیس سازمان حفظ نباتات کشور خواست که گواهی قرنطینه مرکبات و کیوی در استانهای تولیدکننده این محصولات، صادر شود.
رئیس اتاق بازرگانی مازندران تصریح کرد: بعضا کامیونهای حامل مرکبات و کیوی از سایر استانها در حالی راهی مقاصد صادراتی میشوند و گواهی قرنطینه دریافت میکنند که بار آنها آفت دارد، لذا درخواست این است که رفع آفات احتمالی از مبادی صادراتی صورت بگیرد و در کشور هدف با مشکل مواجه نشویم.
تقیپور در بخش دیگری از سخنان خود، خواستار تعیین زمان برداشت و صادرات یکسان کیوی و مرکبات برای استانهای مازندران، گیلان و گلستان شد به این دلیل که اتفاقات سال قبل خوشایند نبود و تولیدکنندگان و صادرکنندگان مازندران به این دلیل که رقبای آنها زودتر محصول صادراتی و البته با کیفیت پایینتر و بعضا قاچاق را صادر کرده بودند، متضرر شدند. بنابراین پروتکلها باید در یک زمان رعایت شود.
موافقت با پیشنهاد سایت اختصاصی ماشینهای مازندران در گمرک آستارا
موضوع بعدی حمل بار یکسره از طریق شرکتهای حمل و نقل بینالمللی و اختصاص یک سایت در گمرک آستارا به مازندران بود و اینکه به صادرکننده اجازه بدهند که کالای صادراتی در مبدأ یعنی مازندران پلمب شود و پس از آنکه در آستارا حاضر شد، فرانشیپ صورت بگیرد.
وی تاکید کرد که به دنبال آمار نیستیم و مترصد آنیم تا کالایی که از کشور خارج میشود یک کالای باکیفیت و بدون آلودگی به نام کشورمان ثبت شود و به سلامت به مقصد برسد.
استقبال گمرک آستارا از اختصاص سایت به مازندران در محدوده گمرکی
رئیس گمرک آستارا نیز در سخنانی با یادآوری اینکه تسهیل و تسریع در صادرات غیرنفتی از وظایف گمرک است، گفت: کالا در هر جایی که اظهار شود، هر مسئولیتی متوجه صادرکنندهی قیدشده در اظهارنامه است.
ناصر انصاریان حیدرلو با بیان اینکه با اختصاص یک سایت برای مازندران در آستارا استقبال میکنیم، اضافه کرد که محدودیت در حمل بار یکسره کامیونها به دلیل کمبود کامیون یخچالی و کمبود محدوده از مشکلات گمرک آستاراست به طوریکه روزانه 550 ماشین در حال حاضر در این گمرک فعالیت دارند و تا 800 کامیون هم پیشبینی شده است و از سوی دیگر، محدودیت پذیرش از طرف آذربایجان را هم داریم.
وی با اشاره به اینکه پسکرانه صادراتی آستارا چند منظوره است و ما هم به عنوان متولی فقط باید کامیونها را پلمب بزنیم و کمک کنیم مشکلاتی پیش نیاید، افزود: محدوده مد نظر مازندران برای استقرار کامیونها را میتوانیم به عنوان محوطه گمرکی تلقی کنیم، تایید حامل و پروانه در آنجا صورت بگیرد، کارشناسیها در داخل گمرک باشد تا مغایرت پیش نیاید و پس از آن کامیونها مستقیم وارد مرز شوند.
رئیس گمرک آستارا با بیان اینکه در مدت حدود 6 ماه از حضورش در این سمت، شمار کامیونهای ورودی و خروجی روزانه را به 700 دستگاه رسانده است، از تلاش برای رایزنی با طرف آذربایجانی برای تردد روزانه 800 کامیون به صورت دو طرفه، سخن گفت.
این مسئول در پی پیگیری صریح و سریع فعالان اقتصادی مازندران درباره اختصاص یک محدوده مشخص گمرکی در گمرک آستارا، پیشنهاد داد که در اسرع وقت با حضور نماینده استانداری و رئیس اتاق بازرگانی بازدیدی از گمرک آستارا صورت بگیرد و محدودهای برای این منظور تعیین شود.
صادرات مرکبات با برگ ممنوع است
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه مرکبات برند ایران بوده و از ذخایر و افتخارات امنیت غذایی در کشور است و همه مسئولان حوزه کشاورزی وظیفه حفظ آن را داریم تا بازارهای جهانی را بیشتر به دست بیاوریم، اظهار کرد: "آنچه کمککننده برای کشور است همین محصولات باغی به ویژه مرکبات و کیوی است لذا با تمام توان در خدمت کشاورزی به ویژه در استانهای شمالی که نقش مهمی در صادرات این محصولات دارند، هستیم".
مریم جلیلیمقدم درباره صادرات مرکبات به همراه برگ که گفته شده برخی کشورها مایل به ارسال آن هستند، اظهار کرد: کشورهای مقصد این را نمیپذیرند و به ما نیز اعلام کردند. شایسته هم نیست در حالی که اکنون صادرات ما با نظم و انضباط در حال انجام است، با صادرات مرکبات و کیوی به همراه برگ در حالی که بسیاری از آفات ممکن است از برگ منتقل شوند، این نظم را بر هم بزنیم.
وی درباره اینکه برگه قرنطینه کالا از سوی استانهایی که تولیدکننده آن کالا نیستند، محدود شود، تصریح کرد: گمرک موظف است هر محصولی که اظهار شود، طبق قانون برای آن گواهی بهداشتی صادر کند. اگر قرار است کانتینر و کامیون عوض بشود، باید در همان مرز گواهی قرنطینه صادر شود.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در پاسخ به اظهارات فعالان بخش خصوصی حاضر در نشست درباره برخی تخلفات صادراتی ازجمله ارسال بار کیوی قاچاق با بار آلوی مجاز، یا ارسال پرتقال نارس با بار سیب با گواهی قرنطینه سیب، یا ورود خریداران خارجی به مزارع کشاورزی و ارسال بار بدون شناسنامه به برخی کشورها مانند عراق و افغانستان، اعلام کرد: بخشهای دولتی باید از حالت جزیرهای خارج شوند و در کنار هم باشند تا به یک راه حل برسند ضمن آنکه نظارتها باید در جای خودش انجام بگیرد تا کالایی که در داخل یا خارج به مقصد میرسد، نام ایران را سربلند بسازد.
بازار خارجی مرکبات و کیوی را حفظ کنیم
رئیس اتاق بازرگانی گلستان با تایید اینکه برداشت و صادرات مرکبات و کیوی در یک زمان صورت بگیرد و این به نفع همه تولیدکنندگان است، اظهار کرد: سال گذشته برخی افرادی که سرمایهگذاری کردند متضرر شدند و نباید اتفاقات گذشته تکرار شود.
امیر یوسفی با اشاره به زمان صادرات کیوی یعنی 15 مهرماه آن را زمان مناسبی دانست و گفت: همه تولیدکنندگان و صادرکنندگان باید احساس مسئولیت کنند و کالای قاچاق و کمکیفیت صادر نشود، کیوی و مرکبات استانهای شمالی در آسیای مرکزی به ویژه روسیه جایگاه خوبی دارد و این جایگاه باید هم به لحاظ قرنطینه و هم محصولات باکیفیت، حفظ شود.
وی با بیان اینکه صادرات مرکبات و کیوی از استانهای شمالی به طرق مختلف انجام شد و یکسری موانعی به وجود آمده است، افزود: زمان برداشت، صادرات و اینکه کالا به صورت بستهبندی مناسب و برندینگ صادر شود و نگاهمان مقطعی نبوده و درازمدت باشد تا بتوانیم در بازارها بمانیم، از مسائل مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
رئیس اتاق گلستان با اشاره به طعم و مزه و کیفیت بالای مرکبات و کیوی ایران که برای متقاضیان در مقاصد تجارت خارجی جذاب است، اضافه کرد: البته که باید دقت لازم در بستهبندی صورت بگیرد تا بازارهای رقابتی را از دست ندهیم.
یوسفی با اعلام اینکه قزاقستان و ترکمستان دو بازار صادراتی مهم برای استان گلستان هستند و تقاضای میوه و مرکبات را از آنها داریم، اظهار امیدواری کرد: با توسعه این بازارها، کالاهای بیشتری را نیز برای آنها ارسال کنیم.
وی یکی از کمبودهای صادرات را حمل و نقل و ترانزیت اعلام و تصریح کرد: این کالاها چون محصولات فسادپذیر هستند و امکان معطلی بالا را ندارند باید با ماشینهای یخچالی حمل شوند و باید بتوانیم کالا را به سلامت برسانیم.
نیاز داخل و تنظیم بازاری مرکبات و کیوی مشخص شود
مدیرکل جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به روند بیولوژیک دفع آفت مگس میوه مدیترانهای، اظهار داشت: نباید بگذاریم برند محصول ایرانی در کشور مقصد قفل شود، دغدغه این است که محصول خوبی به مقصد برسد.
بابک مؤمنی گفته است که گواهی قرنطینه در مبدأ صادر شود و در کنار آن از شرکتهای حمل و نقل بینالمللی دعوت کنیم؛ به جای اینکه محموله صادراتی چند بار از کامیون و تریلی جابجا شود، مبدأ و مقصد کالا مشخص شود و یک صادرات سالم تضمین شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد که از دولت میخواهیم تا نیاز تنظیم بازار مرکبات و کیوی را اعلام کند و بگوید که قرار است چه تدارکاتی دیده شود؛ چون اگر قرار است صادرات پایدار باشد باید نیاز داخل و تنظیم بازار مشخص شود.
تشریفات گمرکی تسهیل شد
امیر جمشیدی ناظر گمرکات مازندران و مدیرکل گمرک نوشهر نیز اعلام کرد: تنها استانهای تولیدکننده مرکبات مجاز به صدور گواهی قرنطینه مرکبات و کیوی باشند.
وی در خصوص تسریع در خدمات گمرکی، اظهار کرد: به جای آنکه محموله صادراتی به سمت گمرک حمل شود؛ کارشناسان گمرک به باغ و سورتینگ میروند و نسبت به تشریفات گمرکی اقدام میکنند.
استانداردهای صادراتی را تقویت کنیم
مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران در جمعبندی چهارمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان و همچنین میز مرکبات سه استان شمالی با اشاره به اینکه تولید کیوی و مرکبات به شغل مهم کشاورزان شمالی تبدیل شده است، گفته: هرگونه شوک به این بازار ممکن است منجر به تغییر کاربری اراضی کشاورزی شود در حالی که آخرین ذخیرگاههای باغچه غذایی کشور در شمال کشور است.
جواد مولاییقرا با اشاره به بحث قرنطینه برای کشوری مانند عراق که شاید شرایط استاندارد پایینتری داشته باشد، اظهار کرد: اما برای پایداری در بازار نیاز داریم که استانداردهای خودمان را بالا ببریم.
وی ادامه داد: امروز در باغات شمالی میبینیم که خریدار از کشور آذربایجان میآید و مستقیم خرید میکند و سوال این است که اثر زحمت کشاورز در سرمایهگذاری و پیشرفت استان کجاست؟
مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران در پایان گفت: برندسازی، صادرات محصول باکیفیت، تدابیر و تعاملات سه استان در مباحث گمرکی، حمل و نقل ترکیبی و بینالمللی، همراهی و هماهنگی همه جانبه بین سه استان شمالی جهت عرضه محصولات به مقاصد تجاری از ضروریات صادرات است.
در این نشست؛ سه استان شمالی توافق کردند که برداشت کیوی از اول مهر آغاز و صادرات آن از 15 مهرماه باشد؛ برداشت نارنگی پیشرس از اول مهر، اول آبان نارنگی محلی(انشو)، و از 15 آبان نیز صادرات مرکبات آغاز شود.
در این زمینه گمرکات شمالی موظف شدند که نسبت به تاریخهای اعلامشده مسئولیتپذیر باشند. پیش از زمان اعلامشده، تخلف صادراتی منظور شده و صادرات به هر دلیلی قاچاق است.
دیدگاه خود را بیان کنید