
خواص کشک
کشک یک فرآورده لبنی است که اکثر کشور ها با این خوراکی حوشمزه آشنا هستند. این خوراکی خوش طعم بسیار مقوی و دربردارنده ی کلسیم، نمک، نیاسین و پروتئین است. این خوراکی خوش طعم می تواند در تامین انرژی به شما کمک کند زیرا که در هر صد گرم کشک حدود 105 تا 120 کیلو کالری انرژی وجود دارد. خواص کشک و تاثیرات آن بر روی سلامتی، این محصولات را به عنوان یک محصول مهم لبننی تبدیل کرده است. در ادامه ی این مقاله به خواص کشک می پردازیم.
تاثیر در کاهش وزن:
افرادی در تلاش هستن که با استفاده از کلاس های لاغری یا مصرف دارو خودشان را لاغر کنند اما کشک میتواند تاثیر یادی بر روی افرادی چاق هستند بگذارد تا آنها سریعتر لاغر شوند افرادی که میخواهند لاغر شوند باید کشک را در وعده غذایی خود قرار بدهند. کشک خشک دارای کلسیم بالایی است، میتوان از آن برای مبارزه با چاقی استفاده کرد. کلسیم محدود کننده هورمون استرس است، همین امر سبب جلوگیری افزایش وزن می شود. برای جلوگیری از هورمون استرس یا همان کورتیزول، فرد حداقل باید هر روز مقدار 500 گرم کشک را بخورد تا کلسیم بدن تامین شود.
افزایش اشتها:
کشک از ترشی بالایی برخوردار است و به همین دلیل به عنوان محرک جوانه های چشایی عمل می کند. این ماده غذایی میزان استرس را کاهش میدهد و به مبازه با اضطراب میرود و آن را از بین می برد. خواص های کشک این محصول را به یک داروی قابل اعتماد برای مغز تبدیل کرده است.
سلامت پوست و مو:
از جمله محبوب ترین دلایل مصرف این ماده مغذی، در مراقبت از زیبایی و درخشان کردن پوست نهفته است. موادی داخل کشک است این امکان را برای پوست فراهم میکند که شفافیت و سلامت خود را حفظ کند. موادی که کشک دارد دارای ویتامین E است و روی سایر مواد مغذی موجود در آن برای پوست مفید هستند.از دیگر خواص کشک این است که با کنترل چربی سر باعث از بین بردن شوره می شود فقط کافیست کشک را با مقداری فلفل سیاه مخلوط کنید و آن رابرای مدت زمان 5 الی 10 دقیقه رو سرتان بگذارید واین عمل را هفته دو بار تکرار کنید تا به نتیجه ی دلخواه خود برسید.
سلامت قلب:
کشک خشک به پیشگیری و کاهش مشکلات قلبی کمک میکند. اضافهکردن روزانه این ماده به رژیم غذایی در کاهش سطح کلسترول موثر است و عملکرد قلب را بهبود میبخشد.
کمبودن سطح کلسترول بد در بدن به پاک نگه داشتن شریانها کمک و بهبود جریان خون را امکانپذیر میکند. ازاینرو، با توجه به این خواص مصرف آن خطرات بیماریهای مرتبط با قلب را تا حد زیادی کاهش میدهد.
تقویت سیستم ایمنی:
مواد غذایی متعددی وجود دارند که به حفظ سلامت بدن کمک میکنند. از جمله این مواد غذایی کشک است. یکی از فواید این ماده مغذی این است که از میکروارگانیسمهای زنده برخوردار است.
میکروارگانیسمها برای سلامت بدن انسان لازم و ضروری هستند و در نتیجه با افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن، تاثیر عوامل بیماریزا بر سلامت بدن به شکل قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
خواص کشک برای بدنسازی: تأثیرات مثبت بر عضلات و سلامتی شما
کشک به عنوان یک ماده غذایی کامل و مفید برای تمام سنین، از کودکان تا افراد مسن، در برنامه غذایی بدنسازان و ورزشکاران نقش بسیار مهمی دارد. در ادامه به برخی از فواید این ماده مغذی برای بدنسازان میپردازیم:
1. تقویت عضلات:
کشک به عنوان یک منبع عالی از پروتئین و کلسیم شناخته میشود. پروتئین موجود در کشک باعث حفظ و بازسازی عضلات میشود، که برای بدنسازان بسیار اهمیت دارد. تقویت ماهیچهها از جمله اهداف اصلی در بدنسازی است و کشک به عنوان یک منبع غذایی مفید برای این هدف شناخته میشود.
2. تأمین انرژی:
مصرف کشک به صورت روزانه میتواند به ورزشکاران کمک کند تا انرژی لازم برای تمرینات خود را تأمین کنند. با حاوی ویتامینها و مواد مغذی متنوع، کشک به بهبود انرژی و استقامت بدن کمک میکند.
3. حفظ تناسب اندام:
برنامه غذایی بدنسازان باید حاوی مواد غذایی باشد که به حفظ تناسب اندام و کاهش چربیهای غیرضروری کمک کند. کشک به عنوان یک منبع غنی از مواد مغذی، میتواند در این راستا نقش مؤثری ایفا کند.
4. ترمیم استخوان و دندانها:
کشک با داشتن مقدار زیادی کلسیم، به عنوان یکی از مهمترین عوامل در ترمیم استخوان و حفظ سلامت دندانها شناخته میشود. این خصوصیت میتواند در پشتیبانی از ساختار استخوانی و ارگانیسم دندانی بدنسازان تأثیرگذار باشد.
5. جایگزینی سالم برای مکملهای استروئیدی:
برخی از ورزشکاران برای افزایش عضلات و بهبود عملکرد فیزیکی از مکملهای استروئیدی استفاده میکنند. با این حال، مصرف مکملهای استروئیدی ممکن است باعث افزایش استرس و اضطراب شود. کشک به عنوان یک جایگزین سالم و طبیعی، مواد غذایی مورد نیاز برای رشد عضلات را فراهم میکند بدون اثرات جانبی مخرب مرتبط با مصرف مکملهای استروئیدی.
کشک از نگاه طب سنتی
همانطور که میدانید، طب سنتی قدیم ایران که چند سالی از احیای مجدد آن میگذرد، هر ماده غذایی را با چهار طبع زیر توصیف میکند:
- خشک
- تر
- گرم
- سرد
طب سنتی این چهار طبع را با بررسی وضعیت خون، مغز و دیگر ارگانهای بدن، پس از مصرف هر غذا به دست میآورد. کشک در طب سنتی با نام اقط شناخته می شود و از نظر این طب، کشک طبعی سرد و خشک دارد. البته، جامد یا مایع بودن کشک در تری یا خشکی آن اثرگذار است. به گونهای که مثلا کشک خشک تنقلاتی، طبعی خشکتر نسبت به کشک مایع دارد.
در این طب گفته میشود، افرادی که طبع بدن شان به سمت هر یک از طبایع چهارگانه منحرف شده است باید غذاهایی با طبع مخالف را مصرف کنند. به عنوان مثال، افراد بلغمی مزاج که طبع بدن شان به سمت سردی و تری رفته است باید مواد غذایی گرم و خشک مصرف کنند.
با توجه به توضیحات داده شده مشخص است که افرادی که طبع شان به سمت گرمی و تری رفته با مصرف کشک میتوانند طبع بدن خود را متعادل کنند. البته این گفته به این معنی نیست که مثلا افراد بلغمی مزاج یا افرادی که طبع متعادلی دارند، نمیتوانند از این ماده استفاده کنند. بلکه آنها میتوانند با کاهش مصرف خود از طعم لذیذ کشک بهره ببرند.
همچنین، اگر طبع بدن شما به سمت خشکی رفته، بهتر است از مصرف کشکهای خشک و تنقلاتی خودداری کنید.
کشک با مصلح
اگر طبع فرد به سمت سردی و خشکی باشد، می تواند کشک را با موادی که طبع آن را اصلاح میکند، استفاده کند. به عنوان مثال، افزودن موادی مانند نعنا، سیر و پیاز به کشک، طبع آن را گرمتر میکند. همچنین، سیر و نعنا خود دارای طبعی خشک هستند و درصورتی که به کشک مایع اضافه شوند، آن را بیش از پیش متعادل میکنند و پس از متعادل شدن طبع بدن، هر ماده غذایی از جمله کشک را با مصلح آن مصرف کنید.
مسئله دیگری که در طب سنتی مطرح میشود، این است که با افزایش سن بدن به تدریج و به طور معمول به سمت سرد شدن میرود. به همین خاطر، توصیه میشود افرادی که سنین میانسالی را طی میکنند، غذاهایی با طبع گرم مصرف کنند. مصرف غذاهای تر یا خشک به تری یا خشکی بدن فرد بستگی دارد. اضافه وزن در سنین بالا، یکی از نشانههای تری بیش از اندازه بدن است.
علاوه بر موارد گفتهشده، میتوان با مصرف هرگونه سبزیجات معطر و گرم مانند پونه، شوید، زیره و غیره طبع کشک را اصلاح کنید.
خواص درمانی کشک در طب سنتی
طب سنتی ایران نیز تا حد زیادی بر طب مدرن در خصوص خواص درمانی و پیشگیرانه کشک از بیماریهای مختلف، صحه میگذارد و علاوه بر خواص گفته شده، مزایای زیر را برای مصرف متعادل کشک در بردارد:
- قابض کردن روده
- کاهش تندی صفرا
- درمانکننده کک و مک و لکههای پوستی به ویژه در ترکیب با آبلیمو و اعمال موضعی
- ضدعفونیکننده دستگاه گوارش
- رفع تیرگی زیر چشمها با اعمال موضعی
در طب سنتی، همچنین گفته میشود، کسانی که دچار مشکلات مربوط به مو مانند ریزش، شوره، شکنندگی، موخوره و کچلی هستند، کشک را با آب مخلوط کرده و سر خود را با آن شستشو دهند.
موارد محدودیت مصرف کشک
به طورکلی، طب سنتی معتقد است که در مصرف لبنیات نباید زیادهروی کرد. این طب، همچنین بر مصرف همه مواد غذایی بدون افزودنیهای نگهدارنده تأکید دارد. متخصصان، توصیه میکنند افراد زیر در مصرف کشک، باید محتاط باشند:
- افرادی که دچار مشکلات معده و گوارشی هستند
- افرادی که معده نفاخ دارند
- افراد بلغمی مزاج
- افرادی که به لبنیات یا سبزیجات اضافه شده به کشک آلرژی دارند.
- افراد مسن
- افرادی که فشارخون بالا دارند
کشک منبع خوبی از کلسیم و پروتئین است
کشک یکی از فرآورده های فرعی شیر است که به روش سنتی از جوشاندن، تغلیظ و یا خشک کردن دوغی که پس از کره گیری باقی می ماند و یا از ماست بدون چربی، تهیه می شود. ماده اولیه کشک عبارت است از شیر میش، بز، گاو و یا مخلوطی از آن ها. در صنایع غذایی تولید کشک با فرآوره های صنعتی و به صورت کشک مایع مستقیما از شیر صورت می گیرد.
دیدگاه خود را بیان کنید